От началото на февруари "УниКредит Булбанк" започва работа по гаранционната програма на Българска банка за развитие (ББР) в подкрепа на малкия и средния бизнес, засегнат от мерките срещу пандемията, съобщиха от държавната банка.

"УниКредит Булбанк" се присъединява към банките партньори на ББР, които отпускат финансиране по обновените условия на програма "Възстановяване" - БАКБ, "Алианц Банк България", "Юробанк България", ПИБ, "Банка ДСК", ОББ и "Инвестбанк". Срокът за кандидатстване по антикризисната мярка е удължен до 30.06.2022 г., уточниха от ББР.

60 млн. лева в подкрепа на туризма предоставя ББР

Програмата предоставя кредити в размер до 3 милиона лева със срок на погасяване до 7 години и с възможност за ползване на гратисен период за плащане по главница и лихва до 36 месеца. Сроковете на одобрение за финансирането са до 5 работни дни след получаване на всички необходими документи пред банките, а времето за усвояване на средствата е 10 работни дни.

istock
istock

Гаранционната програма на ББР е отворена за микро-, малки и средни фирми или "малки компании със средна пазарна капитализация" от всички сектори на икономиката (с до/включително 499 души персонал, отговарящи на един от следните критерии: с до/включително 100 млн. евро сума на актива или до/включително 86 млн. евро приходи от продажби).

Условието е те да осъществяват стопанска дейност и да са регистрирани в България, да търпят неблагоприятни икономически последици от разпространението на пандемията и да имат поне три завършени финансови отчета с приходи от продажби, както и счетоводна печалба за поне една от последните три години.

Нова програма за 150 млн. лева в помощ на бизнеса при Covid кризата

ББР покрива до 80 процента от главницата на кредита, а като обезпечение се изискват лични гаранции от действителните собственици на фирмите или от свързани лица, както и, ако е приложимо, залози на вземания от сметки по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), Закона за особените залози (ЗОЗ) и чрез договор за финансово обезпечение, съгласно Закона за договорите за финансово обезпечение (ЗДФО).

Програма "Възстановяване" е разработена от Министерствата на икономиката и на финансите. От стартирането й до момента ББР е потвърдила за гарантиране кредити в размер на 427 298 549 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg