Българската банка за развитие ще финансира изграждането на фотоволтаични централи за нуждите на бизнеса, съобщиха от институцията. 

Новият финансов продукт е в отговор на растящото притеснение на компаниите от цената на тока у нас и в Европа, и повишеното търсене на електроенергия. Превключването на бизнеса към слънчева енергия е работещо решение в контекста на изчерпващите се невъзобновяеми източници и заложените от ЕС цели за постигане на въглеродна неутралност.

Кредитите ще са за мощности под под 1 МW/p, като отпусканите заеми могат да са до 95% от стойността на соларните централи, чрез които фирмите да намалят сериозно енергийните си разходи.

ББР пита фирмите от какви банкови продукти имат нужда

Условието е компаниите да са микро-, малки или средни предприятия.

Заемите ще са със срок до 15 години, като с тях могат да се захранват както предприятия и офис-сгради, така и търговски обекти. 

istock
istock

Банката си поставя като дългосрочна цел подпомагането на зеления преход на националната икономика и увеличаването на дела на екологично чисти енергийни източници, тъй като 25 на сто от парниковите емисии в глобален мащаб идват от производството на електричество. Изграждането на мощности за зелена енергия е част от пакета мерки на Европейската комисия, включени в т.нар. „Зелена сделка“, чиято цел е намаляване на въглеродния отпечатък до 2050 г.

Повече за продукта вижте ТУК

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg