Българската банка за развитие представи обновената си гаранционна програма за фирми, засегнати от Covid-19. Очаква се тя да бъде одобрена от Европейската комисия.

Фирмите вече ще имат информация дали са одобрени за кредитиране до 5 работни дни след предоставяне на всички необходими документи, а усвояването на средствата ще е възможно до 10 работни дни. 

Фирмите ще получават по-лесно кредити

За да получат финансова подкрепа по програмата, компаниите следва да имат приключени минимум 3 финансови години, поне една от които да е завършила с печалба, става ясно от съобщението на банката за развитие.

От гаранционния инструмент могат да се възползват микро-, малки и средни фирми от всички сектори на икономиката. Условието е да осъществяват стопанска дейност и да са регистрирани в България, както и да търпят неблагоприятни икономически последици от разпространението на пандемията.

istock
istock

Максималният размер на финансирането вече ще бъде до 3 млн. лв., независимо от размера на компанията, като Банката за развитие ще покрива до 80% от главницата на кредита при посочените в програмата условия. Срокът за погасяване на кредити е до 7 години с възможност за до 3-годишен гратисен период.

Извън закона за ББР са раздавани големи кредити на кръг от фирми

Търговските банки-партньори по програмата ще изискват като обезпечение лични гаранции от собствениците на фирмите.

Срокът за кандидатстване по обновената гаранционна програма на ББР е до 20 декември 2021 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg