"Българската банка за развитие /ББР/ е създадена с цел да подпомага развитието на малкия и среден бизнес, особено в ситуации, когато търговските банки не могат да дават заеми на стартиращи компании и компании с висок риск.

За съжаление, до момента банката е раздавала големи кредити. Те са раздадени в определен кръг фирми, извън закона за ББР". Това каза министърът на икономиката Кирил Петков в на изслушване в Народното събрание.

По думите му са раздадени над 2 млрд. лв., като средният размер на дълга е около 80 млн. лв. Петков подчерта, че в сравнение с повечето банки за развитие в света, това е нечувано.

Удължиха срока за безлихвените кредити

"За осем седмици нямахме възможността да сменим Надзорния борд и Бордът на управление на банката, но имахме няколко седмици да се запознаем с част от информацията. Оправданието за това защо са се давали толкова кредити, е било, за да може банката да бъде на печалба. Това, което забелязваме обаче е, че за 2020 г. има загуба от 130 млн. лв., а за първите 6 месеца на тази година ще е близо 100 млн. лв. Управлението на риска на банката не се е опитало да следи дали има свързаност между кредитополучателите", допълни икономическият министър.

Министърът даде пример с три кредита, а за единия каза, че отива на прокурор.


 

„Има едно дружество, което изпитва затруднение. Но това дружество има много хубав актив – недвижим имот. Този актив може и да изплати сумата, ако се продаде, ако дружеството влезе в неизпълнение на кредита. Тогава обаче идва външен консултант, привлечен от управителите на банката. Този консултант казва как да се преструктурира заема. Разделя дружеството на 2 – едното поема хубавия актив, другото - не. По-голямата част от заема отива в дружеството, което няма хубавия актив. Така добрата дъщерна компания не покрива по никакъв начин риска на лошата”, обясни Петков.

„В момента Надзорът събира данни и ще го вкара в прокуратурата. Това е преструктуриране на риска”, каза Петков.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg