Инфлацията в еврозоната се завръща към целта от 2 на сто, но Европейската централна банка все още се нуждае от още доводи, преди да прибегне към намаляване на лихвите. Това заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард в изслушване пред Европейския парламент в Брюксел, предаде Ройтерс.

ЕЦБ задържа нивата на лихвите си на достигнатите рекордно високи нива от септември насам и отхвърля призивите на инвеститорите за намаляване на ставките с аргумента, че все още липсват важни икономически данни, особено по отношение на възнагражденията.

"Последните данни потвърждават продължаващия процес на "дезинфлация" (отслабване на растежа на цените - бел. ред.), като се очаква постепенно инфлацията да намалее допълнително през 2024 г.", каза Лагард пред евродепутатите.

ЕЦБ сваля лихвите през лятото

Ако ЕЦБ действа твърде бързо с понижението на лихвите, инфлацията може да нарасне отново, което може да принуди ЕЦБ да затегне отново паричната си политика, предупреди Лагард.

Давайки тласък на процеса на спад на инфлацията, икономическият растеж сега се движи около нулата за шесто поредно тримесечие. Според Лагард икономическата активност ще остане "потисната" в близко бъдеще.

istock
istock

"Ръстът на заплатите продължава да бъде силен и се очаква да се превърне във все по-важен двигател на динамиката на инфлацията през следващите тримесечия, отразявайки затегнатите пазари на труда и исканията на работниците за компенсиране на ефектите от инфлацията", каза още президентът на ЕЦБ.

Подобно на Лагард, днес управителят на Испанската централна банка (Banco de España) Пабло Ернандес де Кос каза, че следващият ход на ЕЦБ е понижаване на лихвите, но без да се бърза.

"Следващият ход по отношение на лихвените проценти, ще бъде намаление", каза днес Де Кос по време на среща със студенти в Мадрид. "Не сме категорични кога ще се случи това, мисля, че ще отнеме още малко време, но е важно да се подчертае, че целта на ЕЦБ е (инфлация от) 2 на сто", добави гуверньорът на Испанската централна банка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase