Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи лихвените проценти. В ексклузивно интервю за NOVA председателят на институцията Кристин Лагард обяснява причините и посочва какво още е необходимо да се направи, за да се върне инфлацията към равнище от 2% в средносрочен план.

Ето какво каза Лагард за NOVA:

Преди две години започнахме да повишаваме лихвените проценти, тъй като инфлацията беше твърде висока. Сега положението се е подобрило. Макар че някои цени все още нарастват осезаемо, особено в сектора на услугите, като цяло инфлацията е отбелязала значителен спад. В момента тя е напът да достигне 2% догодина, а това е равнището, към което се стремим в усилието си да поддържаме ценова стабилност.

Отслабването на инфлацията дава възможност на ЕЦБ да понижи лихвените проценти. Затова в четвъртък намалихме основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта от сегашните 4% – нивото му от девет месеца насам. Това означава, че за гражданите ще бъде по-евтино да заемат средства, а за фирмите – да вземат кредити за инвестиции.
 
Освен това решението ни бележи важен момент в борбата ни срещу инфлацията.
 
През юли 2022 г. започнахме да повишаваме лихвените проценти. Това беше част от етап, който експертите наричат „затягане“ на паричната политика. Ако направим аналогия с автомобил, все едно шофьорът натиска педала на спирачката. Повишихме лихвените проценти с най-бързия темп досега – с 4,5 процентни пункта за малко повече от година. Предприехме твърди мерки, защото инфлацията беше нараснала твърде много, достигайки върхова стойност от 10,6% през октомври 2022 г.
 
Една от причините за този скок беше неоправданото нашествие на Русия в Украйна, което доведе до рязко поскъпване на енергоносителите и храните. Освен това за много предприятия се оказа по-трудно да си набавят необходимото оборудване, суровини и резервни части, а това задълбочи вече възникнали през пандемията проблеми.
 
Имаше обаче и реален риск хората да останат с впечатлението, че високата инфлация е новото нормално. Това би означавало фирмите да я използват като стандарт при определянето на цените, а работниците – при договарянето на заплатите. Тогава високата инфлация щеше да пусне трайни корени в икономиката.
 

istock
istock

Затова трябваше да направим всичко необходимо, за да предотвратим тази опасност. Наш дълг пред европейските граждани е да поддържаме инфлацията ниска и стабилна. Даваме си сметка за затрудненията, които нарастването на инфлацията и последвалите повишения на лихвените проценти причиниха на някои граждани и предприятия. Цената на кредитите за бизнеса и на ипотеките рязко се повиши. Всичко поскъпваше, но доходите – заплатите и пенсиите – изоставаха, поне първоначално.

Решителните ни действия доведоха до това, че високата инфлация не се задържа много дълго. През септември 2023 г. тя вече беше спаднала до 5,2%, приблизително наполовина на върховата стойност една година по-рано. Опасността гражданите да очакват висока инфлация също беше почти отминала.

ЕЦБ понижи водещите си лихви

Това ни позволи да пристъпим към следващ етап в политиката ни – етап на „задържане“, в който запазвахме лихвените проценти непроменени, без да натискаме по-силно спирачката, но и без да я отпускаме. Бяхме уверени, че лихвените проценти понижават инфлацията, но въпреки това тя все още беше достатъчно висока, за да бъде основание за безпокойство. При тези условия щеше да е нецелесъобразно да започнем прекалено рано да понижаваме лихвените проценти.
 
Сега обаче наблюдаваме напредък по много фронтове. Инфлацията е спаднала до 2,6% – отново наполовина. В момента тя е напът да достигне 2% по-късно през следващата година. А паричната ни политика допринася значително за връщането ѝ към целевото равнище. И така, намалявайки лихвените проценти, взехме решение да отслабим рестриктивността на паричната политика.
 

Според Драги вероятността от рецесия в еврозоната е малка, но напоследък се е увеличила.
iStock

Още обаче сме далеч от това да изтласкаме инфлацията от икономиката. Това няма да стане съвсем гладко. Нужни са бдителност, решителност и упорство. Затова лихвените проценти ще трябва да останат рестриктивни толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури трайно ценова стабилност. Иначе казано, ще трябва още да държим крак на спирачката, макар да не я натискаме толкова силно като преди.
 
Бъдещите ни решения за политиката ще зависят от три фактора: дали ще продължим да наблюдаваме своевременно връщане на инфлацията към целевото равнище, дали ще отбележим цялостно отслабване на ценовия натиск в икономиката и дали паричната ни политика ще продължи да овладява успешно инфлацията. Тези фактори ще определят кога ще можем да отпуснем още спирачката.
 
Имаме голям напредък, но борбата ни с инфлацията не е приключила. Като пазител на еврото сме решени да осигурим ниска и стабилна инфлация в полза на всички европейски граждани.
 
Тази блог публикация е поместена като коментарна статия в медии от цялата еврозона.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase