„Липсват кредитни досиета за фалита на КТБ. Те съдържат договора на банката с кредитополучателя, размера на кредита, обезпечението, датата, на която е сключен договора и условията, при които ще се връща”.

Това заяви Цветан Цветков, бивш председател на Сметната палата пред NOVA NEWS по повод забавените одити, които стоят „на трупчета”.

Той заяви, че действията на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите в банките в началото на обявяване на несъстоятелност на КТБ не са били много адекватни. Има съществени пропуски.

„Няма информация какви пари е предоставила КТБ, за да може да се изискат. Липсва информация за ценни книги, за други активи”, обясни Цветков.

В същото време е забавено приемането на Одитния доклад за гарантиране на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите в банките.

„Отговорът за това забавяне трябва да дадат ръководилите Сметната палата през февруари-юли т.г. Ако аз не бях освободен като председател на Сметната палата, този доклад щеше да бъде приет през март, а той бе приет на 28 юли. В този интервал от време беше назначен за втори 4-годишен мандат председателят на Фонда и Димитър Радев бе преизбран за председател на БНБ. Управителят на БНБ номинира зам.-председателя на УС на Фонда”, обясни Цветков, който водеше Одитния орган от март 2015 г. до 20 януари 2023г.

Той поздрави новоизбрания председател на Сметната палата Димитър Главчев и му пожела да изкара пълен мандат. Цветков обясни, че забавянето на някои одити е само от една от дирекциите на Сметната палата. Отговорността за своевременното извършване на инспекциите е на зам.-председателите на Палатата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg