Кабинетът одобри прехвърлянето на средства към Единния европейски фонд за преструктуриране на банки, когато страната ни влезе в тясно сътрудничество с банковия съюз. Това е едно от изискванията по пътя към еврозоната.

С решението си Министерският съвет упълномощи финансовият министър да потвърди каква сума ще бъде прехвърлена към Единния европейски фонд за преструктуриране на банки, като от правителствената пресслужба подчертават, че средствата, събрани от 2016 г. досега в българския гаранционен фонд надвишават неколкократно очакваната сума, която трябва да бъде преведена на европейската институция.

Хърсев: ЕЦБ няма право да има изискване за ликвидността на българска банка

Този превод ще бъде извършен, когато страната ни влезе в сътрудничество с Банковия съюз и във валутния механизъм ERMII, предшестващ влизането в еврозоната.

Правителството одобри и проект на споразумение за кредитна линия между България, като кредитор, и Единния съвет за преструктуриране - като кредитополучател, и упълномощи министъра на финансите да проведе преговори и да го подпише при условие за последваща ратификация.

istock
istock

Всички участващи в банковия съюз държави-членки предоставят национална кредитни линии като форма за мостово финансиране, за да се осигури необходимото финансиране за евентуално преструктуриране на банки в съответната държава членка през преходния период - до достигане на целевото равнище на ЕФП до 31 декември 2023 г.).

Българска банка за развитие придоби акции на ПИБ

Националната кредитна линия може да бъде използвана само в краен случай - при недостиг на средства в Единния фонд за преструктуриране и след като са изчерпани всички други източници на финансиране, подчертават от правителството.

Участието в този фонд е още една гаранция за страната ни, тъй като неговите правомощия надхвърлят тези на националния.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg