Човек, който предходните 5 годни е бил в ръководен орган на партия или неин член, да не може да влиза в управителния съвет на БНБ. Това предлагат от „Има такъв народ” като промяна в Закона за БНБ между първо и второ четене на законопроекта.

От „Възраждане” искат управителят на БНБ да бъде изслушван от Народното събрание 4 пъти годишно по въпроси на паричната и надзорната политика на Евросистемата и Европейската централна банка. Така, според депутатите, ще се засили отчетността на БНБ по отношение на паричната и надзорната политика, които след евентуално членство на България в еврозоната, ще бъдат прехвърлени на ЕЦБ.

Депутатите дават за пример, че подобна практика се прилага от президента на ЕЦБ, който се отчита всяко тримесечие пред Европейския парламент.

Друго предложение е да се води стенограма на заседанията на БНБ, която да се съхранява безсрочно в архива и след пет години да се публикува на сайта на банката.

Еврото става валутата в България, гласуват в НС

От „Възраждане” предлагат още да се забрани прехвърлянето на златните резерви на БНБ или на части от тях на Европейската централна банка.

istock
istock

В законопроекта се предвижда още да се гарантира, че когато БНБ предостави спешна ликвидна подкрепа на търговска банка, то тя ще получи висококачествено обезпечение, така че при невъзможност на търговската банка да възстанови предоставената ликвидност, БНБ и обществото няма да понесат загуби.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg