Основната инфлация в еврозоната ще остане висока в близко бъдеще, така че увеличението на лихвения процент на Европейската централна банка (ЕЦБ) с до 50 базисни пункта по-късно този месец изглежда все по-сигурно, заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард пред испанската медийна група Vocento.

От юли насам ЕЦБ вече повиши лихвените проценти с три процентни пункта и по същество обеща още едно увеличение с половин процентен пункт на 16 март, но напоследък инвеститорите предполагат още по-решителен ход предвид лошите данни за инфлацията.

Лагард заяви, че маркираното увеличение сега е "много, много вероятно", но също така предупреди, че базисната инфлация, която филтрира нестабилните цени на храните и горивата, може да остане неприятно висока дори при спад на общия темп на инфлация през следващите месеци.

Възстановяването на еврозоната се ускорява

"В краткосрочен план базисната инфлация ще бъде висока", цитира Grupo Vocento думите на Лагард.

istock
istock

Политици предупредиха напоследък, че повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ трябва да продължи, докато основната инфлация не се обърне и не започне да спада към целта на ЕЦБ от 2%.

ЕЦБ ще вдигне лихвите отново през март

Базисната инфлация нарасна до рекордните 5,6% през миналия месец и някои анализатори се опасяват, че увеличението вече се дължи на рязкото нарастване на заплатите в сектора на услугите, което прави растежа на цените по-траен и труден за прекъсване.

"Трябва да продължим да предприемаме всички необходими мерки, за да върнем инфлацията към 2%. И ще го направим", заяви Лагард.

Тя добави, че икономиката на еврозоната се държи по-добре от опасенията и производството би трябвало да се ускори от състоянието, близко до стагнация през последното тримесечие на 2022 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg