Европейската централна банка ще разпореди на "Уникредит" (UniCredit) да свие до минимум бизнес отношенията си с Русия, предаде Ройтерс, като се позова на два запознати източника, пожелали анонимност. Целта е върху Москва да бъде оказан допълнителен финансов натиск.

Исканията към втората по големина европейска банка ще бъдат подобни на вече отправените към австрийската "Райфайзен" (Raiffeisen Bank International), най-голямата западна банка, която все още оперира в Русия. От "Райфайзен" се иска в рамките на определен срок да намали отпускането на кредити и осигуряването на разплащания в Русия.

ЕЦБ: Лихвите по новите заеми за жилище падат

От ЕЦБ и "Уникредит" засега отказват коментар.

Според източниците след месеци дискусии от ЕЦБ са решили да изпратят на "Уникредит" правно-обвързващо разпоредително писмо за намаляване на руския бизнес на банката. Това е предпоследна стъпка преди налагането на санкции и глоби.

iStock

С писмото ЕЦБ ще даде шанс на "Уникредит" да избегне наказания като доброволно прекрати операциите си в Русия и с руски субекти.

През февруари главният изпълнителен директор на "Уникредит" Андреа Орчел заяви, че стратегията на банката по отношение на Русия остава без промяна и бизнесът постепенно се свива. Руският клон на "Уникредит" обяви печалба преди данъци в размер на 890 милиона евро за 2023 г., или около 7,7 от общата за цялата група. През 2021 г. печалбата на руския клон е била "едва" 210 милиона евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase