Европейската централна банка посочи в свое последно проучването, че банките в еврозоната отчитат "допълнителен значителен спад" на кредитите за бизнеса през първото тримесечие на годината, въпреки очакваното от банковия сектор преди това възстановяване.
 
Търсенето на жилищни кредити отбеляза лек спад, докато търсенето на потребителски кредити и други кредити за домакинствата беше до голяма степен стабилно. За пръв път от четвъртото тримесечие на 2021 г. банките в еврозоната отчетоха умерено нетно облекчаване на кредитните стандарти за жилищни заеми (за ипотеки), докато стандартите за бизнес заеми и потребителски кредити се затегнаха.
 
Банките в еврозоната понижиха изискванията за одобрение на ипотечни кредити през последното тримесечие, но търсенето на кредити продължи да намалява на фона на високите разходи за заеми и стагнираща икономика, показа проучването на ЕЦБ, публикувано във вторник. ЕЦБ повиши лихвените проценти до рекордно високи нива, за да овладее инфлацията, спирайки растежа на банковия кредит в 20-те държави, които споделят еврото.
 
Докато банките бавно станаха по-малко предпазливи поне по отношение на отпускането на жилищни заеми, домакинствата и компаниите в еврозоната показаха малък апетит за поемане на нов дълг, показа тримесечното проучване на ЕЦБ за банковото кредитиране.
 
Въпреки че банките облекчиха стандартите си за одобряване на заеми на домакинства за покупка на жилище през трите месеца до март и затегнаха достъпа до корпоративно кредитиране по-малко, отколкото очакваха преди това, те все още отчитат "значителен спад" в търсенето на кредити от компании, което те не очакваха три месеца по-рано, както и "малък спад" при жилищните заеми.

Какво трябва да знаем за условията на кредитните договори

"По-високите лихвени проценти, както и по-ниските дълготрайни инвестиции за фирмите и по-ниското потребителско доверие на домакинствата оказаха натиск върху търсенето на заеми", казаха от ЕЦБ.
 
Банките от еврозоната обаче все още очакват подобрение на кредитната картина през трите месеца до юни включително - увеличение на заемите на домакинствата и само "умерено нетно намаление на търсенето" на корпоративни заеми. Те очакват кредитните стандарти за потребителски кредити да останат непроменени, което ще бъде първото тримесечие без допълнително затягане на кредитните стандарти от второто тримесечие на 2022 г. насам.
 

Istock
Istock

Банките също така заявиха, че очакват кумулативното нетно въздействие на решенията на ЕЦБ за ключовия лихвен процент върху рентабилността на банките да намалее през следващите шест месеца.
 
Лихвените проценти по новите ипотеки спаднаха, тъй като банките очакваха намаляване на лихвите от ЕЦБ. Това от своя страна може да сложи край на рекордните печалби на банките.
 
"Въздействието на решенията на ЕЦБ за лихвените проценти, които се очакват през следващите шест месеца, се разпростира върху общата рентабилност на банките, с умерено отрицателен принос от провизии и обезценки", се посочва в проучването на Европейската централна банка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase