Нов вид карта за пътуване в градския транспорт ще има в София. Комисията по транспорт на Столичния общински съвет прие промени в наредбата за пътуване с градския транспорт, с която се цели урегулиране на плащането с банкови карти в автобусите.
 

Създава се еднодневна карта за всички линии с агрегация. Тя ще важи 24 часа и независимо колко пътувания са осъществени в този срок - общата сума ще е 4 лева.

Така при трето пътуване общата сума за деня става 4.80 лева, но ще се теглят от картата 4 лева. При десет пътувания за деня, всяко излиза 40 стотинки. Новата карта обаче няма да важи за метрото.
 
 „Технологичното решение за интерграция на еднодневната карта за всички линии е създаването на еднодневна карта с агрегация – това е превозен документ за един пътник, валиден до 24 часа на съответния календарен ден, издаван за повече от 2 пътувания, направен с един и същ елекронен носител, позволяващ агрегация.

След приключване на деня се осъществява еднократно агрегирано таксуване по съответната тарифа, съобразно извършените и успешно валидирани с този носител пътувания в рамките на деня.

istock
istock

Превозният документ еднодневна карта с агрегация се издава автоматично, без предварителна регистрация, при трета успешна валидация със същия носител в рамките на календарния ден, и е валиден за всяка следваща успешна валидация на валидатор“, пише още в мотивите към предложението.

Билети и карти за градски транспорт продава БДЖ от днес

Сегашната еднодневна карта също е 4 лева, но важи и за наземния градски транспорт, и за метрото. Предстои появата на новия превозен документ да се обсъди и приеме и на сесия на СОС.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg