Сътрудници на Финансовата полиция в Италия (Guardia di Finanza) арестуваха в сицилианския град Катания президента и генералния директор на голямата местна Банка за икономическо развитие. Повдигнати са им обвинения за умишлен банкрут и други финансови престъпления.

По информация на прокуратурата в Катания, 63-годишният Пиеро Ботино и 47-годишният Гаетано Саноло са поставени под домашен арест.

В рамките на операцията под кодовото име Fake Bank служителите на следствените органи в Сицилия са успели да проследят многобройни незаконни финансови операции, осъществени от висшето ръководство на кредитната институция. В съучастие с още 18 души те са довели банката до банкрут.

Орязват бонусите на банкерите

РИА Новости съобщава, че на всички обвиняеми по това дело са им връчени официални уведомления за приключилото предварително разследване.

Отбелязва се, че в хода на следствието полицейските служители са получили достъп до информация, съдържаща се в личната електронна поща на Ботино, която президентът на банката е успял да унищожи.

Банките вдигат таксите за обслужване на гише

istock
istock

Служителите на реда се обърнали към провайдъра Tiscali, от когото са получили всички данни, които се оказали изключително интересни за следствието.

Очаква се около обяд главният прокурор на Катания Кармело Дзукаро да даде пресконференция, в която ще обяви подробности за операцията Fake Bank.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg