Германската банка "Комерцбанк" (Commerzbank) обмисля да открие хъб за информационни технологии (ИТ) в България и да наеме повече от 400 ИТ специалисти, заяви българският министър на икономиката Емил Караниколов, цитиран от Ройтерс.

Караниколов посочи, че се е срещнал с Карстен Битнер от Group Technology Foundations (Групата на технологичните фондове) на "Комерцбанк", който е представил инвестиционните планове на голямата немска банка.

Голяма банка планира съкращение на 8000 работни места

По думите на Битнер първоначално ще бъдат открити 400 работни места за висококвалифицирани IT специалисти, като тенденцията е те да нараснат до 600.

От своя страна Караниколов е заявил, че намерението за инвестиция на Комерцбанк е поредното доказателство за положителното развитие на ИТ сектора в България и допринася за затвърждаване образа на страната ни като привлекателна и конкурентоспособна инвестиционна дестинация.

istock
istock

От вторият най-голям кредитор в Германия обаче отказаха да коментират тази информация, предаде Ройтерс.

Банката на ЕС спира финансирането на проекти за изкопаеми горива

В бързо разрастващия се информационен и комуникационен сектор в България работят над 60 000 души, а продажбите му надхвърлиха 5,5 милиарда лева (над 3 млрд. долара) през 2018 година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg