Европейската инвестиционна банка заяви, че ще спре финансирането на проекти за изкопаеми горива от 2022 г. като част от нова стратегия, насочена към борба с изменението на климата, информира АФП.

Как се мобилизират частни средства за общественото благо

„Ще спрем да финансираме проекти за изкопаеми горива и ще стартираме най-амбициозната стратегия за инвестиции в климата във всяка публична финансова институция“, се казва в изявление на президента на банката Вернер Хойер.

Решението идва след дълги преговори между страните членки на Европейския съюз, които са акционери на банката. решението ще влезе в сила през 2021 г.


Принципи за отговорно банкиране или зелено изпиране

Организации за защита на околната среда предпазливо приветстваха решението на Европейската инвестиционна банка и предупредиха, че в него има вратички за някои газови проекти.


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg