Банки с общи активи за над 47 трлн. долара подписаха подкрепян от ООН пакт за действия в областта на климата, известен като "Принципи за отговорно банкиране" (PRB).  Въпреки това едва само три от десетте най-големи банки в света се присъединиха към коалицията от 130 подписали климатичния пакт.

Банките Citigroup Inc., Mitsubishi UFJ Financial Group и Industrial and Commercial Bank of China се присъединиха към обещанието, което включва шест принципа, като първият от тях иска от фирмите да правят самооценка на практики за устойчивост. Някои от подписалите и част от тези, които се въздържаха, обаче заявиха, че принципите са твърде неясни, се посочва в информация на "Файненшъл таймс".

Какво представлява "Принципите за отговорно банкиране"?

В сайта на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) -  финансова инициатива (www.unepfi.org) се посочва:

Тъй като очакванията на обществото се променят, банките трябва да бъдат прозрачни и ясни как техните продукти и услуги създават стойност за своите клиенти, инвеститори, както и за обществото.

Принципите за отговорно банкиране помагат на всяка банка - независимо от нейната отправна точка - да приведе в съответствие своята бизнес стратегия с целите на обществото.


Принципите предоставят рамката за устойчива банкова система и помагат на индустрията да демонстрира как тя дава положителен принос за обществото. Те ускоряват приноса на банковата индустрия за постигане на целите на обществото, както е изразено в целите за устойчиво развитие и Парижкото споразумение за климата.

Редица зелени активисти обаче изразиха загриженост, че "Принципите за отговорно банкиране" могат да се превърнат в "зелено изпиране", което позволява на банките публичност, но без реална финансова отчетност.

"Ще разчитаме на вас да разширите финансирането за предприятия, които стимулират зеления растеж“, посочи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, визирайки ангажиментите на финансовите фирми. "Залагайте на зелената, а не на сивата икономика, защото сивата икономика няма да има бъдеще“, допълни той.

istock
istock

Гутериш призова банките да увеличат финансирането на бизнеса, който инвестира в мерки, свързани с подобрение на климата и да спрат кредитирането на бизнесите, свързани с изкопаеми горива и замърсяване.

Придвижването към нисковъглеродни устойчиви на климата икономики, които са приведени в съответствие с Парижкото споразумение за изменението на климата от 2016-а година, ще изисква допълнителни инвестиции в размер на поне 60 трлн. долара до 2050-а година, посочи Кристиана Фигерес, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата.

Подкрепяният от ООН пакт "Принципи за отговорно банкиране" (PRB) беше подписан тази седмица и от няколко европейски банки като BNP Paribas, Barclays и UBS Group. В същото време американската банка Goldman Sachs Group, която не се подписа, посочи, че полага усилия, подобни на тези в пакта PRB.

istock
istock

Банката Wells Fargo & Co. пък заяви, че успешно работи за постигане на целите, които си е поставила през 2016-а година за справяне със социални, икономически и екологични предизвикателства в рамките на петгодишен период, съобщи агенция Блумбърг.

Банкови гиганти от САЩ като JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp. и Morgan Stanley не подписаха и не коментираха публично своята позиция по отношение на PRB на ООН.

В допълнение към PRB, повече от 30 банкoви институции се присъединиха и към "Колективната обвързаност за действия по отношение на климата",  ангажирайки се "да приведат финансовите си портфейли така, че да отразяват и да финансират нисковъглеродна и климатично издръжлива икономика, необходима за ограничаване на глобалното затопляне до доста под 2 градуса по Целзий в посока към 1,5 градуса по Целзий “.

istock
istock

Тези споразумения следват друг набор от доброволни стандарти за индустрията за управление на активи за 30 трлн. долара, известна като "Принципите за отговорни инвестиции", приети от мениджърите на активи преди 13 години.

Увеличават се изискванията на инвеститорите за отчитане на околната среда, социалната политика и управление в техните портфейли и рутинни бизнес отношения. В последно време се наблюдава и рязко нарастване на подкрепата на акционери за резолюции, свързани с климата, в компаниите, в които те инвестират.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg