Над 3000 лева вече е брутната средна месечна заплата в софтуерния сектор, според прогнозата за 2019 г.

Това обявиха от Българската асоциация на софтуерните компании на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Те представиха доклад за състоянието на софтуерния сектор в България - Барометър 2019, като анализът е основан на данни от близо 4100 компании и е за 2017 г, 2018 г., както и прогноза за 2019 г.

Възнаграждението в тази индустрия е по-високо от средната работна заплата за страната, коментираха от асоциацията.

По техни изчисления работещ в България в софтуерния сектор има по-висок стандарт на живот от програмист във Великобритания и приблизително равен стандарт с програмист в Германия, според коефициент за паритет на покупателната способност.

Какво трябва да знаете, ако търсите работа в Германия

Затова икономическата емиграция не би трябвало да е фактор за хората, които работят в софтуерната индустрия, да заминат в чужбина, може да има други фактори, но икономическият не би трябвало да е мотив, смята Георги Захариев от компанията.

istock
istock

Според анализа през 2018 г. работните места са се увеличили с близо 2 400 или 9 процента. Прогнозите за 2019 г. са, че ръстът ще достигне 10 процента, а общият брой на заетите в сферата ще надхвърли 33 хиляди души.

Приходите в сферата са с рекорден ръст от близо 600 милиона лева или 23 процента през 2018 г. и вече надхвърлят 3 милиарда лева и 2,9 на сто като дял от БВП. Основен принос за това имат компаниите, работещи предимно за външни пазари.

В последните години секторът е във възход, отбеляза Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ.

БАН иска 20% по-високо заплащане на труда на учените

Българската софтуерна индустрия е привлекателна за чуждите инвеститори, а приходите от износ на интелектуален продукт през 2018 г. достигат 2,5 милиарда лева, отчетоха още от асоциацията.

През 2018 г. едно работно място в софтуерния сектор в България е генерирало за бюджета на страната над 24 хиляди лева годишно от данъци, а през 2019 г. се очаква софтуерният бизнес да внесе с поне 150 милиона лева повече за данъци, сравнено с 2018 г.

Прогнозираното увеличение на броя на заетите в сферата ще осигури близо 900 милиона лева данъчни постъпления.

istock
istock

Прогнозите на БАСКОМ с петгодишен хоризонт са приходите да достигнат 10,3 милиарда лева на годишна база и 7,6 на сто като дял от БВП, а заетите в сектора да станат 60 хиляди души. Постъпленията в хазната от данъци и осигуровки само от страна на софтуерния бизнес ще надхвърлят 1,4 милиарда лева годишно, според анализа.

7000 лева месечно взима програмист у нас

Причините за оптимизъм са свързани с дигитализацията на все повече ключови отрасли, нарастващия брой образователни инициативи, преквалификационните програми, завръщащите се българи от чужбина, децентрализацията и др.

От асоциацията обърнаха внимание на необходимостта от кадри и отбелязаха нуждата от спешни мерки в тази посока.

Според Доброслав Димитров софтуерната индустрия в България не само, че е настигнала Запада, но и го е надминала и е дошло време на държавно ниво да се гледа на тези индустрии като структуроопределящи.

Според асоциацията, ако искаме дигитална трансформация, тя трябва да бъде издигната на друго ниво и трябва да е приоритизирана.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg