Минималната заплата  става 610 лева от 1 януари догодина.

Това решиха окончателно депутатите, след като приеха на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 г.

От същата дата ще се увеличат и заплатите в бюджетния сектор с 10%, на учителите - със 17,5 на сто и на социалните работници - с 15%.

Народното събрание разпореди в едномесечен срок от обнародването на закона в "Държавен вестник" Министерският съвет съвместно с НОИ и НЗОК да направи анализ и разработи мерки за ограничаване на злоупотребите при получаване на болнични.

Окончателно: 250 лв. минимална пенсия от 1 юли догодина

При превишение над предвидените разходи по бюджета на ДОО МС може да одобри допълнителен трансфер по реда на Закона за публичните финанси.

Увеличава се възрастта за пенсиониране на служителите от ДАНС от 60 на 63 години, а на НСО от 53 на 55 години.

istock
istock

Консолидираният бюджет на ДОО за приходите, разходите и трасферите е в размер на 12, 4 млрд. лв.

Рамката на бюджета предвижда разходи за пенсии в размер на 10, 57 млрд. лв.

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица през 2020 г. да е 610 лв.

В Закона за бюджета на ДОО е заложено минималният месечен размер на осигурителния доход на земеделските стопани и тютюнопроизводители да бъде в размер на 420 лв. и максимален месечен размер за осигурителен доход – 3000 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg