С решение на министъра на икономиката, в качеството му на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала на Българската банка за развитие (ББР) и съгласно изискванията на Закона за независимия финансов одит (ЗНФО), беше сменен съставът на одитния комитет на Българската банка за развитие (ББР), съобщиха от министерството.

Според Устава на банката и ЗНФО одитният комитет е натоварен с отговорността да наблюдава процесите по финансово отчитане в банката, системите за вътрешен контрол и системите за управление на рисковете, както и да дава препоръки относно независимия одит на институцията.

ББР стартира работа по структуриране на два нови гаранционни продукта по InvestEU

Всички служителите на банката са длъжни да съдействат на комитета и да му предоставят необходимата информация за изпълнение на контролните му функции, а самият комитет информира за работата си.

Надзорния съвет на банката и се отчита пред министъра на икономиката за дейността си поне веднъж годишно.

ББР
ББР

Новите членове на одитния комитет притежават богат международен опит и са утвърдени експерти в частния сектор у нас в сферите на задължителния контрол над кредитни институции и поддържането на прозрачна финансова отчетност, съгласно най-добрите европейски и национални практики и задължителни правила, посочват от министерството.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg