Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова за настъпването на възможна техническа рецесия, съчетана с висока инфлация(състояние известно като стагфлация), която трябва да бъде ограничена, за да бъде запазено доверието на пазарите. Това посочва вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в интервю, разпространено днес в сайта на ЕЦБ и цитирано от Ройтерс. 

"Значима част от инфлационния процес, пред които сме изправени, е предизвикана от външни фактори, сред които увеличени енергийни цени, по-скъпи суровини, храни и т.н. Според нашите изчисления, две трети от инфлацията в еврозоната се дължат на цените на енергията и храните", отбелязва Луис де Гиндос.

Той е категоричен, че с неговите колеги ще направят "всичко, което е необходимо", за да върнат инфлацията до нивото от 2 процента на годишна основа, което е цел на ЕЦБ в средносрочен план.

Ще бъдем ли ощетени от приемането на еврото

В отговор на въпрос, че решението на страните от групата ОПЕК+, част от която е и Русия, да намалят добива на петрол от ноември и по този начин да увеличат цената му, едва ли улеснява ЕЦБ в усилията й да снижи инфлацията до целевото равнище, Де Гиндос отбелязва: "Цените на петрола са глобални, тъй като те зависят от производителите и от световната икономическа перспектива. От икономическа гледна точка, по-ниските цени на петрола може да помогнат за ограничаване на инфлацията и същевременно да подкрепят икономическото възстановяване".

istock
istock

По отношение на икономическата ситуация в еврозоната, вицепрезидентът на ЕЦБ очаква "трудна комбинация от слаб икономически растеж, включително възможна настъпване на техническа рецесия, съчетана с висока инфлация".

ЕЦБ планира ново вдигане на лихвите

Луис де Гиндос отбелязва, че според прогнозата на ЕЦБ от септември, инфлацията в региона ще "се движи на нива от около 10 процента до края на тази година и ще започне постепенно да намалява през 2023 г.".

"В този контекст паричната политика трябва да се фокусира върху развитието на инфлацията, нещо което Управителният съвет на ЕЦБ ще разгледа, когато приема решения", уточнява Луис де Гиндос.

На въпрос - какво трябва да е "крайното" равнище на основния лихвен процент, при което се очаква овладяване на инфлацията, вицепрезидентът на ЕЦБ отговаря: "Това е много трудно да бъде определено. Ние зависим от данните (за състоянието на икономиката), които получаваме. Става дума за високо ниво на несигурност. Ние не знаем как ще се развие войната и какво ще бъде нейното въздействие върху цените на енергийните ресурси. Всички тези фактори затрудняват изключително много възможността да бъде определено "крайното" равнище на основния лихвен процент."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg