Ипотечните разходи в еврозоната се повишиха до най-високото ниво от седем години насам и притиснаха финансите на домакинствата дори преди лихвените проценти на ЕЦБ да започнат да се повишават.

Цената на новите заеми за покупка на жилище се е увеличила с 11 базисни пункта до 2,26% между юли и август, най-високата стойност от август 2015 г., съобщи във вторник Европейската централна банка, цитирана от БНР.

Ипотечните лихви бележат увеличение от 96 базисни пункта от неотдавнашното дъно от 1,30%, регистрирано през септември 2021 г., като това е най-голямото увеличение откакто се събира този тип данни за аналогичен времеви период.

Покачването на лихвените проценти по ипотечните кредити предшества увеличението от ЕЦБ на основните евролихви с цели 75 базисни пункта през септември, най-голямото увеличение в историята на единния паричен съюз.

Покачващите се лихви означават по-високи разходи за притежателите на ипотечни кредити и по-високи жилищни разходи за купувачите във време, в което потребителите са изправени пред най-високия темп на инфлация в историята и при намаляващо реално заплащане на труда.

Лихвите по кредити скачат от октомври

ЕЦБ посочва, че ипотечните лихви са се повишили при повечето продукти. Лихвеният процент по кредитите за покупка на жилище с плаваща лихва и първоначален период на фиксиране на лихвата до една година се повиши с 24 базисни пункта до 2,08 на сто.

Istock
Istock

Ипотечните лихви с фиксиран период до пет години се повишават с 18 базисни точки до 2,44%, а тези за период между 5 и 10 години се повишават с 10 базисни точки до 2,63 на сто.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg