Започнали ли са да се вдигат лихвите по кредитите у нас. Според кредитни консултанти това все още не се е случило. 

Според Тихомир Тошев липсата на промо кампании в банките влияе на средния лихвен процент.

"През октомври първите банки ще започнат да вдигат лихвите по кредитите и депозитите си между 0,1% и 0,5%. Повечето обаче ще го направят от 1 януари. Вероятно това ще става постепенно. Нагоре първо ще тръгнат лихвите на новите клиенти, а с 6 до 12 месеца закъснение това ще се отрази и на вече изтеглилите кредити", прогнозира той пред NOVA NEWS. И допълни, че в момента търсенето на кредити с фиксирана лихва е завишено.

Банки вече вдигнаха лихвите у нас

"Те варират между 2,8% и 4% за 5-годишния период.

"Хората предпочитат нея пред плаващата лихва, заради страха от увеличение. Трябва да се направи песимистичен анализ при възможна лихва 5%, а ако месечната вноска не надминава повече от 30% от доходите, тогава няма проблем", обясни Тошев. И призова закупилите имот "на зелено" да направят повторен анализ при новите условия дали ще могат да се справят.

istock
istock

Кредит за жилище или пари в банката

От своя страна Иво Димитров сподели, че увеличението се отнася за средния лихвен процент. "0,02% не е ръст, който да ни притеснява. Смятам, че ще има и нови промоции, но ръст на лихвите няма да има още от октомври", заяви той. 

По думите му няма място за притеснения. "Просто изчисление може да покаже, че при дълг 200 000 лева и 1% повишаване на лихвата, това е 100 лева повече вноска. Ако не можете да издържите, не би трябвало да взимате кредит. Съотношението дълг-доход трябва да бъде внимателно обмислено. Не можете да си позволите да работите изцяло за кредита", посочи Димитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg