Хората трупат все повече пари в банките.

За година депозитите на граждани нарастват с 4 млрд. лв. и достигат 56,1 млрд. лв. в края на февруари, показват последните данни на БНБ.

Влоговете на бизнеса също се увеличават с 2,4 млрд. лв. до 25,8 млрд. лв.

Спестяванията в банките на финансови предприятия като застрахователи и пенсионни фондове леко намаляват. В резултат общата сума на депозитите нараства с 6 млрд. лв. за година до 84,8 млрд. лв.

Не само спестяваме, но и теглим повече кредити. Ипотечните заеми се увеличават с рекордните 15,1% в края на февруари, показват данните на БНБ.

В края на миналия месец общият размер на отпуснатите от банките жилищни кредити е 10,93 млрд. лв., като за година се увеличава с 1,43 млрд. лв.

istock
istock

Потребителските заеми за домакинствата също бързо нарастват – с 11,5%, или с 1,19 млрд. лв. за година и към края на февруари са в размер на 11,505 млрд. лв.

Бързият ръст на кредитите е знак за доброто развитие на икономиката на страната преди пандемията от коронавируса.

Ще ни дадат ли шанс банките да пропуснем вноска или две по кредит

Прави впечатление, че ръстът на жилищните кредити към края на февруари е по-голям от увеличението на потребителските заеми.

При бизнес кредитите също има голямо увеличение – с 5,4%, или с 1,78 млрд. лв., като в края на февруари те надминават 34,89 млрд. лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg