Капитализацията на банките, която е една от икономическите мерки на кабинета, е за да могат да бъдат гъвкави при неплатени вноски от хора и фирми, а не да им разпродадат веднага къщите.

Това обясни в сутрешния блок на NOVA вицепремиерът Томислав Дончев.

Банките да имат въздух - да не бъдат толкова настоятелни, когато има необслужвани кредити, да не ви продадат имуществото, категоричен беше заместник министър-председателят.

Дават 1 млрд. лв. на фирмите да запазят работниците си

"Аз се надявам в следващите дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост - да ви дадат шанс да дишате, да пропуснете една или две вноски.

Всички трябва да проявят гъвкавост в тази ситуация, държавата е редно да помогне. Парите, които пренасочваме, са 600 млн., но при нужда ще стигнат милиард", коментира Томислав Дончев.

istock
istock

Окончателно: Без отсрочки на вноски по кредити

"Парите в бюджета са взаимноспомагателна каса и ако не внасяме пари, няма как да харчим", каза още вицепремиерът, попитан какво да правят фирмите, които вече са платили корпоративния данък. Стана ясно, че за онези, които вече са си платили, няма обратен ход.

По думите му държавата може и да прибегне до теглене на заем, но все още е рано за тази мярка. 

БНБ с пакет от мерки за 9.3 млрд. лв. срещу пандемията


"Можем да генерираме дълг, но това е мярка, към която да не прибягваме автоматично. Най-важното за нас е да покрием всички хипотезива тази ситуация", каза Дончев.


"Няма да откажем което и да е предложение", каза Томислав Дончев за идеите на бизнеса относно икономическите мерки. 

Той допълни, че има екип, който анализира всяко подадено предложение, но форматът е Националният съвет за тристранно сътрудничество, който е органът за вземането на тези решения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg