„Булгаргаз” поиска близо 19% увеличение на природиня газ за септември. От компанията излязоха с писмена позиция.

„„Булгаргаз“ ЕАД уведомява клиентите си, че окончателно предложената цена, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за призводство и пренос на топлинна енергия за м. септември 2022 г., е в размер на 353,63 лева/MWh или 180.81 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ ( без акциз и ДДС)", пишат оттам.

За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставки през септември 2022 г. са на нива от 232 EUR/MWh.

Пламен Димитров: За да се компенсират всички, трябват средства от бюджета

Припомняме, че природният газ поскъпна рекордно с 60% през август и стигна цена от 297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. 

Тогава регулаторът обясни, че основната причина за високия ръст на цената за август е повишената цена на природния газ в резултат на агресията на Русия в Украйна.


"Булгаргаз" предложи природният газ да поскъпне с още 6% през септември, а в последствие коригира предложението си на 17%. Причината е,ч е цените на международните пазари са нараснали допълнително със 17%, обясниха тогава от дружеството. 

Вдигат рязко цените на тока и газа в Турция

Ако КЕВР одобри предложената от "Булгаргаз" цена за септември, синьото гориво ще поскъпне този месец с 18,71 процента спрямо цената му за август.

Заседанието на регулатора за окончателно определяне на цената на природния газ за септември започна в 15:00 часа днес

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg