Със сигурност предприятията, които имат нужда, трябва да получат помощ. Трябва да се погледне още веднъж дали всички на калпак трябва да получават компенсации.

Енергийната система не може сама да генерира необходимата енергия, за да компенсира всички предприятия, трябва да се включи и държавният бюджет. Това заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ, пред NOVANEWS.
 

Димитров обясни, че актуализацията на бюджета не предвижда допълнителни разходи за компенсации, както за бизнеса, така и за хората, които ще си закупуват дърва.

Различни предложения за линията на бедност


"Цената им е станала доста висока.", добави Димитров. Той заяви, че няма как да няма ръст на цената на парното и трябва да бъдат предвидени компенсации за близо 20% процента от домакинствата, които се отопляват на газ в бюджета.

istock
istock

„Тази зима най-изгоден източник за отопление ще е тока, но енергийната система не е оразмерена, така че всички да се топлят на ток”, подчерта той.

Как да намалим сметките за отопление

Той заяви, че е неизбежна втората актуализация на бюджет 2022 г., защото има нужда от допълнителни средства за топлофикации, допълнителни средства за енергийно бедните и др.

Димитров прогнозира тежка зима, защото има проблеми в много сектори.

Отоплението през зимата - колко ще ни струва

"Енергетиката е с най-много проблеми, трябва да се говори със всички, които могат да осигурят газ.", каза той. Председателя на КНСБ обясни, че никой не казва, че трябва да се върнем към 100% зависимост от "Газпром".

"Нямаме друга алтернатива освен да търсим газ, за да се осигурят количествата за домакинствата и за бизнеса.", каза той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg