Днес изтича крайният срок за общественото обсъждане на проекта на правителствено постановление за определяне на линията на бедност за 2023 година.
 
Документът предвижда от 1 януари догодина тя да бъде 504 лева вместо досегашните 413 лева, което означава увеличение с 22 процента.
 
От КНСБ обявиха, че не приемат предложения проект и настояват линията на бедност да бъде 541 лева, което е увеличение с близо 31 процента, съобщава БНР.
 
Линията на бедност се определя по специална методика, която беше утвърдена от правителството през есента на 2019-а година. Съгласно нея се използват данните от изследването на Евростат "Статистика на доходите и условията на живот" за предходната година, като размерът й се индексира с цените на малката по състав кошница за декември на предходната година на годишна база. През 2021 и 2022 година обаче беше направен компромис с тази методика и се отмени корекцията за индексиране.

Вдигат с 91 лева линията на бедност

От КНСБ са категорични, че по този начин линията на бедност не се изчислява адекватно. Синдикалистите настояват за 2023-а година да се възстанови коригирането с инфлацията базирано на малката потребителска кошница на данните на Евростат, защото този критерий има важно значение, особено в ситуацията на висока инфлация.
 

istock
istock

"Ние казваме да приложим, наистина, цялата методика, която прави 541 лева за 2023 г. линията на бедност. Защо това е важно? Защото, ако вдигнем там линията на бедност много повече домакинства ще получат право за енергийни помощи, а те се заявяват сега през август. Трябва да е ясно на какви критерии трябва да отговарят, за да могат октомври, ноември, декември да получат съответните пари тези, които имат нужда, и които ще имат нужда със сигурност, това е ключов въпрос, според мене", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg