Кумулативна инфлация ще вкара поне 500 млн. лв.  допълнителни приходи над актуализираните приходи от бюджета. Те трябва да бъдат предмет на втората актуализация заедно с бюджета за 2023 година октомври месец, независимо дали има правителство или не.

Това каза пред журналисти президентът на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров. Той участва в представянето на Наблюдение на потребителските цени и заплата за издръжка на Институтът за социални и синдикални изследвания към Конфедерацията.

Това трябва да направи служебният кабинет, както направи предишният служебен кабинет миналата година, допълни Димитров. По думите му инфлацията ще достигне до 20 %.

Икономист: Вероятно ще навлезем в сравнително тежка и продължителна рецесия

Инфлацията в България и ръстът на основни стоки и услуги бележат двукратно, а някъде и трикратно по-високи от средноевропейските нива на поскъпване, коментира президентът на КНСБ. По думите му се купуват стоки, чиито цени растат „необосновано в много от случаите“. 

istock
istock

Димитров даде пример с бензина и дизела. Не стана ясно защо ръстовете при нас са по-високи, допълни той. Според него 2/3 от инфлацията е отвън, а другата трета си е наша. Не е ясно дали е обективна, стъпила върху производствени фактори, отбеляза Димитров. Според него спекулативният елемент е сериозен и регулаторите в България трябва непременно да се заемат с него. Не може на 1,10 лв. да се изкупуват черешите в Кюстендилско, което на 100 км от София, а в София кюстендилските череши да струват 5 лева на магазина, даже бяха и повече, каза Димитров.

Според Димитров въвеждането на таван на цените ще доведе до дефицити, а цената трябва да бъде прозрачно образувана и ако не бъде поносима, да бъде компенсирана. 

Трябва ли да се готвим за стагфлация

Ние смятаме, че трябва да бъде удвоен обхватът на тези около 300 хиляди лица и семейства, които се подпомагат енергийно в момента, добави Димитров. Според него част от тези 500 млн. лв. трябва да бъдат ориентирани към тях, както и за компенсации за газа към фирмите и допълнителни средства за увеличение на доходите на тези, на които плаща правителството.

istock
istock

На въпрос относно антикризисните мерки Димитров отговори, че мярката за данъчните облекчения за семействата с деца „най-бързо стига до хората“.

Според него минималната заплата вече трябва да бъде около 800 лв. В частния сектор продължава да расте заплатата, но с недостатъчни темпове, отбеляза Димитров и уточни, че ръстът е 12%  на годишна база при кумулативна инфлация 17 %. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg