"ЕЦБ със закъснение от 6 месеца започна да увеличава трите основни лихвени процента с половинка от процента. Очакваме в следващите тримесечия това да продължи с още четвъртинка или с половинка и в рамките на 12 до 18 месеца европейските лихви по еврото - в еврозоната, а и с българските, които са в левове лихвите - ще се покачат вероятно с 1,5% - 2%. И депозитните, и кредитните".   

Коментара направи пред БНР финансовият анализатор Румен Гълъбинов.

Трябва да бъдем подготвени за риска от стагфлация, защото той съществува, подчерта той.

Икономист: Инфлацията се успокои

"Временно има подтискане на цените по някои от енергийните пазари. Това не трябва да ни кара да мислим, че това ще е някаква устойчива тенденция надолу. С настъпването на есента и зимата ще видим готови ли сме, имаме ли запаси, на какви цени ще бъде енергията тогава и дали това няма да катализира още инфлация, която през юни е 16,9% за България, а в следващите 6 месеца, ако върви така, ще се качи с още 5-6% и ние ще минем 20% инфлация в края на годината. Какво ще правим тогава, как ще компенсираме бизнеса и домакинствата?", обясни Гълъбинов.

istock
istock

Граничните на Украйна държави са с висока инфлация, изтъкна той и изказа мнение, че ЕК трябва да си даде сметка, че едно е увеличението на инфлацията в еврозоната - 8,6%, а друго - високата инфлация над 15-16% в страните от Източна Европа:

Накъде ще поеме инфлацията

"Ако Брюксел иска да ни помогне, нека да се отчетат и нашите закъснения, но да започнат да ни дават първи плащания по Плана за възстановяване. Това ще ни помогне да се задържим на едно добро ниво на инфлация до края на годината, за да има постъпление на инвестиции. Най-добре се бори инфлацията като има инвестиции".

Финансовият анализатор уточни, че в България трябва да се търси стесняване на двете граници - увеличение на ръста на икономиката и постепенно свиване на инфлацията, успоредно с политика по доходите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg