Три четвърти от българските домакинства изпитват затруднения и се стараят да намаляват консумацията на ток, за да смекчат ценовия шок върху семейните си бюджети в ситуацията на енергийна криза и увеличение цените на електроенергията.

Това показва изследване на "Алфа Рисърч" , проведено на 31 януари за предаването "Референдум" на БНТ. Реализирано е сред панелна извадка от 403 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по телефона.

EVN обяви как ще компенсира бизнеса за тока

Оценките за усилията на държавата за овладяване на кризата остават критични, а очакванията за влиянието на напрежението между Русия и Украйна - песимистични, посочват анализаторите.

Неяснотата около причините за сериозния ръст на цените допълнително съдейства за тази критичност, тъй като не позволява на хората да направят реална оценка, дали правителството действа в правилната посока, или не, се сред изводите от експресното допитване.

Алфа Рисърч

Попитани какви мерки за намаляване на разходите за електроенергия предприемат в своето домакинство, 48,7 на сто отговарят, че ползват по-малко ток. 38 процента от хората пренасочват част от потреблението към нощната тарифа, 28 процента от запитаните се насочват към други източници за отопление и енергия, 22 процента пък подменят някои уреди с по-енергийно ефективни.

Докога ще плащаме високи сметки за ток

Една четвърт от сънародниците ни не са предприели до момента специални мерки. Причините за това могат да са както невъзможност да се ограничи повече потреблението, така и липсата на такава необходимост (най-вече защото енергийните разходи за отопление не са свързани с електричеството), отбелязват анализаторите.

Алфа Рисърч

Противоречиво е мнението за предприетите от държавата мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата, посочват от агенцията. Изцяло позитивна оценка изразяват едва 10 на сто. Доминира нагласата, че се правят отделни неща, но не се използват всички възможности (49 процента).

По-ниски сметки за ток през февруари обеща премиерът

Значим е делът и на най-недоволните и ощетените, според които държавата не предприема мерки (41 процента). Бъдещ ръст в негативните оценки за ролята на управлението в справянето в енергийната криза може да доведе и до социално напрежение с трудно предвидими ефекти, коментират от "Алфа Рисърч".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg