"В края на новия петгодишен период 2022- 2026 г. цената на водата в София ще стане 3,26 лв., но "Софийска вода" не представя бизнес плана. Общественото обсъждане с дружеството продължи един час и десет минути с презентация, вместо бизнес план, а засяга 1 400 000 битови потребители и стотици промишлени. "Софийска вода" е единствената, която не е внесла бизнес плана си в срок до 30 юни 2021 г.".

Това заяви председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова във видео на живо във Facebook, след края на общественото обсъждане с дружеството за новия му бизнес план, информира пресцентърът на платформата.

КЗК проверява водомерите с дистанционно отчитане

Основният въпрос към "Софийска вода" е свързан с увеличението на цената на водата, се посочва в съобщението. По думите на Манолова, дружеството е изплатило кредита си в размер на десетки милиони и очакването е цената на водата да бъде намалена. Повишаването на цената на тока влияе минимално, тъй като в София водоснабдяването е основно гравитачно, е обяснила тя.

istock
istock

"Тринайсет от общо 30 показатели за качество не са изпълнени. Не чухме колко ремонти са извършени, как са извършени, колко е инвестирано в последните пет години. 44 млн. лв. допълнително е получила Софийска вода от разликата между заложеното увеличение на водата за 2017 - 2021 г. и утвърдените от КЕВР цени. Не стана ясно обаче за какво са използвани тези средства", е казала също Мая Манолова, цитирана в прессъобщението.

ВиК операторите искат драстично увеличение на цените

Тя е изпратила сигнал до КЕВР относно общественото онлайн обсъждане със "Софийска вода", пише в текста. В сигнала се подчертава, че потребителите, участвали в дискусията, не са запознати с бизнес плана, защото не е публично обявен.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg