Парламентът наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВИК услугите и топлинната енергия на нивата от 1 януари 2021 година. Предложението направи изненадващо парламентарната група на ГЕРБ. „За“ идеята гласуваха 186 депутати, двама бяха против, а други двама се въздържаха.

Депутатите приеха създаването на Временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея. Идеята дойде от парламентарната група на „Продължаваме промяната“. Председател на комисията ще е депутатът Радослав Рибарски от ПП.

Създаването бе предшествано от спорове.

Бизнесът иска удължаване на помощта за тока

Предложението на КЕВР цената на тока за битовите потребители да се увеличи средно с 11,51 процента от 1 януари е една от причините вносителите от „Продължаваме промяната“ да настояват за тази временна комисия.

Според депутата Атанас Михнев държавният регулатор е завладян от интересите на корупционери.

„Това предложение на КЕВР, нека да си го кажем, е политическо. В първия ден на кабинета „Петков“ те решават, че трябва да вдигнем цените на тока, на граждани. Държавническото нещо, което трябва да се направи, е независимите регулаторни органи да бъдат независими и да не вдигат цената на тока, да защитят гражданите, а ние ви да предлагаме временна комисия, която да установи какво точно се случва“.

ГЕРБ няма да подкрепят създаването на комисията.

Цената на газа скача с нови 10%

Тома Биков заяви, че това е популизъм и попита:

„Кой ще плати? Все някой плаща. Вие това нещо като социалисти може и да не го разбирате, но то винаги някой накрая плаща тази сметка, токът се вдига в цяла Европа. КЕВР единственото, което прави, е да отчита разни факти...Като задържате цената на тока за всички, означава, че я задържате дори за онези, които могат да си платят“.

Делян Добрев от ГЕРБ заяви: „Тя ще бъде просто една говорилня, не пише, че ще взема решения, не пише, че ще изготвим доклад, каквато е практиката обикновено“. 

istock
istock

Хасан Адемов от ДПС коментира:

Хиляди жалби за лошо качество на тока и водата

„Целта, според мен на създаването на тази временна парламентарна анкетна комисия, е да се прехвърли отговорността на Министерски съвет върху Народното събрание“.

От „Има такъв народ“ ще подкрепят временната комисия. Депутатът Ивайло Христов попита: „Кой постави ръководствата на електроцентралите, кой постави ръководствата на тези структури и много странно защо има такива съвпадения с кризите, които възникнаха в цената с политическата ситуация през тези месеци. Чии интереси обслужва тази пета колона в енергетиката. Ето това очаквам аз да чуя от тази комисия“. 

От партия „Възраждане“ ще подкрепят създаването на временната комисия. Костадин Костадинов призова за разтрогване на договорите с ТЕЦ „Марица изток 1“ и „Марица изток 3“.

„Странно защо обаче, когато говорим за прекратяване на договори с американските ТЕЦ-ове и за прекратяване на тази зависимост на българската държава от тези две чужди дружества, всъщност ние, разбира се, ще продължим да изкупуваме този ток, само че нека да не бъде на 200 лева, а да бъде на 80, както е в момента с „Марица изток 2“.

istock
istock

Правителството полага всички усилия цената на тока за битовите потребители да не бъде повишена от 1 януари, заяви в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Ние имаме воля да направим всичко в рамките на закона, с уважение на разделението на независимия орган КЕВР и на парламент, но да не допуснем увеличението от 1 януари за битовите потребители. Но както виждате, въпросът ще бъде решен в парламента. Ние подкрепяме създаването на тази комисия, имаме своите участници в нея и ще намерим най-разумното решение“, заяви Нинова, докато парламентът продължаваше да дебатира дали да бъде създадена временната комисия, която да анализира причините за скока на цените на тока и евентуално да предложи решение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg