Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ инж. Иван Иванов, в която настоява за инициирането на извънредна проверка на "Топлофикация София" ЕАД за изравнителните сметки, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Изтича срокът за жалби срещу изравнителните сметки за парно

Поводът за писмото са многобройни сигнали и жалби до омбудсмана срещу "Топлофикация София" ЕАД, свързани със сумите за възстановяване в резултат на поевтиняването на природния газ със задна дата за периода 5 август 2019 г. - 31 март 2020 г., както и за изпълнението на показателите за качество за отоплителен сезон 2019-2020 г.

"Гражданите изразяват недоумение от символичните суми за прихващане", отбелязала омбудсманът и подчертала, че за този проблем е предупредила на заседание на Комисията по енергетика към Народното събрание още на 18 юни.

istock
istock

Омбудсманът е информирала КЕВР и че граждани, чиито имоти са в сгради с предприети мерки за енергийна ефективност, са изразили възмущение, че задълженията им за топлинна енергия вместо да намаляват се увеличават.

Има разминаване в сумите за връщане в изравнителните сметки за парно


В препоръката си омбудсманът е обърнала внимание и на факта, че обещаният от "Топлофикация София" ЕАД калкулатор, с помощта на който хората да установят какви суми им се възстановяват, е заработил твърде късно - едва на 21 август, почти в края на срока за рекламации по изравнителните сметки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg