За следващия едногодишен период цената на електроенергията от „АЕЦ Козлодуй” ще остане практически непроменена.

На 1 юли няма да произнесем много по-висока стойност. Средното изменение на цената на тока ще бъде около 2%. Това заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов относно поскъпването на електроенергията за домакинствата от 1 юли 2024 г., информира NOVA.

По думите му се акумулира напрежение, предизвикано от изявления на съответни лица.

Как да плащаме по-евтин ток

"В основата беше заявление за цена на тока от „АЕЦ Козлодуй”. Преди дни постъпи второ заявление от ядрената централа. Има почти пълно съвпадение в поисканата цена. Миналата година АЕЦ-ът поиска 69,77 лева, а тази година - 69,14 лева. След като се иска практически една и съща цена, експертите ни установиха, че няма никакво основание КЕВР да се произнесе с повишение", заяви той.

istock
istock

Според него на база покриването на дефицита във Фонд "Сигурност на Електроенерийната Система" ще почива и окончателното решение за цената на тока.

"Най-важни са прогнозите на тока от 1 юли 2024 г. до 30 юли 2025 г. Винаги КЕВР отчита обществения интерес. Гражданите да не изпитват тревога и притеснение. Все още се извършват изчисления от екипи на КЕВР и правят анализ на инвестициите, затова за момента още не може да се изчисли точното изменение в стойността", допълни Иван Иванов. 

По-рано през май министърът на енергетиката Владимир Малинов заяви, че токът за бита ще поскъпне с по-малко от 30% от 1 юли.

Токът поскъпва с по-малко от 30% от началото на юли

„АЕЦ Козлодуй” е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение”, допълни той.

„Булгаргаз” също предложи по-слабо поскъпване на природния газ през юни от първоначално предвидените 11%. Корекцията ще бъде с 3% надолу, заяви изпълнителният директор на компанията Веселин Синабов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase