Всеки трети българин не може да си плаща сметките навреме.

Това показва последното изследване на Евростат за 2018 година за доходите и условията на живот (EU-SILC).

По този показател България е на второ място в ЕС. По-зле от нас са само гърците. 36 на сто от съседите ни не могат да плащат навреме за отопление, ток, газ и вода.

Доста след първите две са Хърватия и Румъния (съответно със 17,5% и 14%).

За разлика от тях малко домакинства не успяват да плащат своите комунални услуги навреме в Нидерландия, Чехия, Швеция и Австрия (всички около 2%).

Подобряването на условията на живот на хората и борбата с бедността и социалното неравенство е централна част в политиките на Европейския съюз.

istock
istock

Независимо от това, все още има домакинства в ЕС, които имат трудности да свържат двата края.

Почти 7% от домакинствата не са в състояние да плащат навреме комуналните си поради финансови затруднения, показват още данните. Този дял обаче като цяло намалява постоянно в ЕС - от над 10% през 2013 г.

Вижте какви промени предлагат в сметките за парно

Сред домакинствата, сблъскващи се с трудности да плащат комуналните си услуги навреме, се открояват тези с деца, които все още са на грижите на родителите си.

В ЕС малко под 14% от домакинствата, състоящи се от един възрастен със зависими от него деца, се сблъскват с подобни трудности, в сравнение с по-малко от 3% от домакинствата, състоящи се от двама възрастни (с поне един от тях на 65 или повече години).

Сред домакинствата с двама или трима възрастни и зависими деца този дял е около 11%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg