Корумпирани чиновници започнаха да плащат 10-процентов данък на държавата от всеки взет рушвет. Схемата се наложила след масираните акции на МВР и НАП срещу вземането на подкупи сред държавните служители.

За да не бъдат хванати, най-хитрите от тях измислили рушветите да минават през фирма и да се легализират с договори за консултантски услуги. Тъй като по закон чиновниците нямат право да вземат пари от странична дейност, контрактите се сключват с дружества, които са собственост на близки роднини или приятели.

Разследващите обясниха, че схемата вече е много популярна

сред служителите на контролни органи като НАП и митниците. Те най-често разследват големи фирми, на които се пишат актове за големи суми.

„Парите, дадени кеш, са опасни. От тях могат да се вземат отпечатъци, банкнотите могат да бъдат белязани... Затова вече чиновниците предпочитат парите да се получават по банков път", обясниха запознати пред „Монитор". Единственият вариант преводът да не бъде засечен от разследващите е, ако той е пуснат от проверяваната фирма до друго дружество, близко до корумпираните чиновници. По документи се води, че двете предприятия са сключили договор за консултантски услуги. Върху тези пари обаче се плащат налози.

Така например, ако подкупен данъчен поиска рушвет от 100 бона, парите се превеждат по сметка на фирма, собственост на някой негов познат. Сключва се консултантски договор и данъчният отива до изнудваната фирма само за да получи квитанцията за преведените пари.

Когато сумата се получи във втората фирма, дружеството я декларира като приход и плаща 10% плосък данък на държавата.

"Заради тези хитри схеми излиза, че вече започнахме да събираме данъци върху рушветите", обясниха разследващите.

След това парите се вкарват по документи в оборота на дружеството, а реално те се прибират от корумпирания чиновник. За „услугата" данъчният плаща процент и на собственика на фирмата посредник, обясниха разследващи. Тези пари също не могат да се проследят, защото се дават „на ръка" и обикновено стоят по сейфове и каси. Ако бъдат внесени по депозитна сметка, разследващите ще видят транзакцията и парите ще бъдат засечени.

Схемата с консултантските договори лъсна при последната акция на МВР и НАП „Чиновниците". Тогава се оказа, че двама данъчни служители поискали рушвет от 180 000 лева, за да смачкат ревизионен акт срещу дунавска фирма на стойност 1 200 000 лева. Данъчните предложили на собственика на дружеството да „уредят" въпроса и да му напишат акт за 340 000 лева. За „услугата" той трябвало да им плати обаче 180 000 лева. Парите трябвало да бъдат преведени по сметката на фирма, посочена от двамата ревизори.

Разследващи обясниха, че нападжиите най-вероятно и друг път са използвали тази схема, за да получават рушвети. Дирекцията „Големи данъкоплатци" е единствената у нас и действа на територията на цялата страна. Ревизорите от това звено проверяват само много развити фирми с голям годишен оборот.

Затова една от антикорупционните мерки към служителите от това звено е да се следят техните банкови сметки и имуществото, което те и техни близки притежават. Данъчните обаче измислили вариант да узаконят подкупите си, като принуждават собствениците на проверявани дружества да им превеждат парите по банковите сметки на фирми, близки до ревизорите. След това сумата се тегли на равни части  чрез серия от сделки обясниха запознати.