Известни фолк изпълнители, чиито доходи са проверявани от Националната агенция по приходите (НАП), се опитвали да отклонят вниманието от себе си, като топели хора от екипите си - танцьори, беквокалисти, осветители. Това научи “Труд” от източници в мегаприходното ведомство.

Певците услужливо предоставяли информация на данъчните за недекларирани доходи на сътрудниците си с надеждата, че самите те ще бъдат оставени на мира. Така в много от случаите НАП започнала проверки именно по сигнал. Агенцията обаче получава и обилни сведения срещу самите фолкпевци.

Собственици на заведения, в които се изявяват звездите, с готовност предоставяли данни за хонорарите, които са изплатили на гостуващи изпълнители. В НАП дори получили писмо от собственик на българска кръчма в чужбина, който твърдял, че периодично изплаща големи суми на български чалга певци за гастроли в заведението му. Според сигнала те не били декларирали и стотинка от получените хонорари. Данъчните се свързали с българския бизнесмен и го помолили да им изпрати бележки за изплатени суми, на което той откликнал с готовност.

Единствената уговорка била НАП да не разкрива публично самоличността му. Оказало се, че много известни и не толкова български изпълнители са получавали суми от въпросното заведение. Хонорарите силно варирали - от 1000 евро за начинаещите до 5000 евро за звездите.

Самите певци се топели и помежду си, потвърдиха данъчни експерти. Преди ден агенция “Блиц” съобщи, че фолкзвезди пишели анонимни сигнали до НАП за парите, които вземат колегите им. Според публикацията проверката срещу изпълнителката Преслава започнала въз основата на сигнал от нейна колежка, запозната добре с доходите й.