До 15 000 лева глоба ще бъде налагана за скрити доходи в чужбина.

Това предвиждат промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, приети на първо четене от парламента, предаде БНР.

Ако не се внесе данък върху тях или ако той е в по-малък размер от законовото изискване, санкцията ще бъде до 5 на сто от невнесения налог, но не повече от 15 000 лв.

При повторно нарушение глобата се удвоява до 10 на сто, но не повече от 30 000 лв.  Двойно се увеличават и санкциите, ако се възпрепятства проверка на приходната агенция или на публичен изпълнител. 

Къде може да смените личната си карта в събота

Депутатите приеха окончателно и промени в Закона за българските лични документи.

С тях се въвежда  изискването лични документи, обявени за невалидни и регистрирани в поддържаната от МВР информационна система да не могат да се възстановяват като валидни след отпадане на причините за това. 


Така на практика се преустановява досегашният процес на ревалидиране на лични карти и паспорти, а в мотивите си вносителите от Министерски съвет посочват, че мярката цели да постигне съответствие на информацията за документите, налична в информационната система на МВР, с тази на Интерпол и Шенгенската информационна система.

Валидността на изтекли лични карти, паспорти и книжки се удължава

С новите текстове депутатите прецизират и основанията за обявяване за невалидни на лични карти и паспорти, както и се предвижда възможност това да става и по изрично искане на човек, ако има съмнение, че с личните му данни е злоупотребено.

Мнозинство отхвърли предложението на „Обединени патриоти“ хората от българските общности зад граница да могат да кандидатстват и да получават карта „българин“, с която да могат да живеят и работят на територията на нашата страна.
 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg