Книгите са сред привилегированите продукти, за които вече може свободно да се приложи нулев данък добавена стойност (ДДС) в страните-членки на Европейския съюз, след като Съветът по икономически и финансови въпроси (ECOFIN) прие нова директива, изменяща Директива 2006/112/ЕО относно ставките на данъка за добавената стойност.

С новия общ европейски документ се цели постигане на по-голяма свобода при определяне на намалените и свръхнамалени ставки на ДДС в страните членки. Промяната е в синхрон с Плана за действие за ДДС на Комисията от 2016 г., чиято цел бе създаване на стабилно единно европейско пространство за ДДС.

Какъв ще е ефектът от подготвяните антиинфлационни мерки

Съгласно новата Директива, държавите членки могат да прилагат максимум две намалени ставки, не по-ниски от 5%, към максимум 24 категории стоки и услуги. В допълнение към двете намалени ставки, държавите членки вече могат да приложат и намалена ставка, по-ниска от минимума от 5% (т.е. т. нар. "свръхнамалени и нулеви ставки") и освобождаване с право на възстановяване на платения ДДС за 7 категории стоки и услуги, включени в Анекс III на Директивата.

Книгите, вестниците и списанията в печатен и цифров вид не само остават сред артикулите, които могат да имат намалени ставки, но са и сред малкото, за които вече могат да се прилагат свръхнамалени и нулеви ставки на ДДС. Възможностите, предлагани от Директивата, важат за всички страни-членки.

istock
istock

Различното по отношение на книгите от настоящата ситуация е, че всяка държава-членка ще може да прилага не само намалена данъчна ставка, но и свръхнамалена и нулева ставка, ако пожелае.

Трябва ли да падне ДДС върху храни, ток и горива

Европейската федерация на книгоиздателите насърчава всички представители на книгоиздателския бранш да подновят разговорите си с местната власт с цел постигане на данъчни облекчения за културни стоки като книги, вестници и периодични издания.

„Новината е животоспасяваща за книгоиздателите и вярваме, че правителството ще хармонизира максимално бързо българското законодателство в съответствие с директивата, тъй като от книгоиздателския сектор зависи не просто цял един бранш, но и функционалната грамотност на населението“, коментират от Асоциация "Българска книга" и припомнят, че някои европейски държави вече са се възползвали от нулевата ставка за книгите като мярка за преодоляване на последиците от пандемията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg