За поредна година не сме предложили увеличаване на местните данъци, нито на основни такси. Това заяви пред БТА зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов по повод приемането на бюджета на Столичната община за 2022 г., което ще се състои на заседание на Столичния общински съвет (СОС) на 31 март.

Има дискусия, която очаквам да се проведе през следващите седмици от гледна точка на таксата за издаване на разрешително за строеж, което е общинска такса. Има виждане за актуализиране на техния размер, но всичко предстои да се дискутира в СОС и да се вземе решение, посочи зам.-кметът. Той изрази надежда бюджетът на София най-пълно да отговаря на изискванията на обществото и на града в тези най-трудни икономически, а вече и политически дни.

Имаме достатъчно средства, за да продължим Капиталовата програма, която ще осигури дългосрочното развитие на града – продължаване и гарантиране на различните услуги, които общината предоставя на своите жители – чистотата на града, поддръжката на инфраструктурата, всички системи, които трябва да работят нормално, за да може градът да продължи да се развива. Проект в Капиталовата програма е строителството на разширението на третата линия на метрото, което вече започна, заложено е изграждането и на много пътни обекти.

Друг важен елемент на бюджета за тази година е общинското здравеопазване. През последните години заради пандемията от COVID-19 профилактичните прегледи в общинските болници бяха спрени, сега отново ги възобновяваме, съобщи Барбалов. Тази година се очаква да започнем наново профилактиката на рака на млечната жлеза, както и другите профилактични програми, които Столичната община подкрепяше през годините.

Работим с многопрофилните болници и акушеро-гинекологичните (АГ) болници да могат постепенно да засилят и възобновят своята нормална дейност. Един от начините по думите на зам.-кмета това да се случи са именно безплатните профилактични прегледи, които вече стартираха някои от нашите лечебни заведения - Втора АГ болница Шейново, Втора градска болница, Четвърта градска, скоро и други общински болници ще се включат.

istock
istock

По отношение на градския транспорт зам.-кметът Барбалов каза, че 30 процента, дори повече е устойчивото намаляване на пътниците заради пандемията. Съответно и приходите намаляват. Допълнително е налице значително увеличение на цената на енергоносителите като дори след компенсациите за електрическа енергия пак разходите на столичния транспорт са нараснали значително, коментира Барбалов и допълни, че и разходите за природен газ са увеличени.

Настояват за повече пари за градския транспорт в София

През последните години за столичния автотранспорт бяха осигурени немалък брой превозни средства на природен газ, които сега струват много повече като експлоатационен разход. Неслучайно миналата година общината увеличи средствата, които се отделят за градски транспорт. Те достигнаха над 160 млн. лева. За съжаление държавата все още не е намерила верния път към подпомагане на градския и междуградския транспорт в страната, каза Барбалов. Той се надява това да се случи през годината, тъй като в някои общини имаше увеличаване на цени, намаляване на транспортни услуги, което е крайно непродуктивно и вредно за нашето общество, посочи Барбалов.

Той съобщи, че Столичната община отделя 50,6 млн.лв. за продължаване на програмата за закупуване на нови екологични уреди за отопление, за която са предвидени 19,3 млн. лв. Предвиждат се значителни средства, около 17 млн. лв., за рекултивация на старите сметища в общината. Всички тези усилия са насочени към превръщането на София в един по-чист град.

istock
istock

Това се постига чрез свързани с екологията мерки. Подготвя се нискоемисионна зона в центъра на града. Скоро тя ще бъде разгледана и приета от СОС, за да може в дни със сериозно замърсяване да се ограничат по-замърсяващите превозни средства да не влизат в центъра на града. Това са различни мерки, чиято обща цел е да живеем в една по-чиста среда, заяви Барбалов.

Той съобщи, че на този етап в комисиите минаха презентации на бюджета от гледна точка на вносителите. Различните политически групи в СОС направиха свои предложения, съобщи Барбалов. Той очаква в сряда, на заседание на финансовата комисия, по същество да бъдат подкрепени или не някои от тези предложения. Важно е, че има такива предложения, има дискусии и дебати в комисиите към СОС, което е положителен и демократичен процес, коментира зам.-кметът. Едното предложение е свързано със средствата по отчуждаване, има предложение за повече средства за градски транспорт, както и за инвестиции за отделни обекти, съобщи Барбалов.

Общият размер на проекта за бюджет 2022 г. на София е 2 078 156 361 лв. Планирани са 820 млн. лв. собствени приходи. Към приходната част на бюджета са осигурени 272,9 млн. лв. от европейски програми, 119,16 млн. лв. - от целеви инвестиционни заеми, а 766 млн. лв. - за финансиране на държавно делегирани дейности.

Заложеното дофинансиране на дейности, държавно задължение, в бюджет 2022 е 52,3 млн. лв. - основно заплати и осигуровки. Бюджетът е с около 200 млн. лв. по-голям в сравнение с предходната година, което се дължи на увеличението с около 100 млн. лв. на средствата за заплати на учители, социални работници и работещи в здравеопазването от държавно делегираните дейности, както и на почти 100 млн. лв. повече, които Столичната община осигурява от инвестиционни заеми за изграждане на третата линия на метрото и на вътрешните градски рингове.

istock
istock

Почти една трета от бюджета или 584 млн. лв. е размерът на инвестиционната програма на София. Столичната община осигурява от собствени средства и заеми 54 процента от Капиталовата програма, а остатъкът – 46% или 272,9 млн. лв. - от спечелени европейски програми. Целевата субсидия от държавата е 15,3 млн. лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg