До 500 лева глоба може да отнесе шофьор, ако колата му не е готова за зимата.

Санкцията дори може да е спиране на автомобила от движение, обясниха експерти от „Пътна полиция“ на пресконференция, свързана с акция „Зима“.

При незначителна техническа неизправност санкцията е 50 лева, при значителна до 200 лева и при опасна до 500 лева, уточни инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция".

Като опасна техническа неизправност може да се приеме и шофиране с гуми с протектор под 1.6 мм. До 28 февруари минимумът за грайфера е дори по-голям - 4 мм.

Започват с глобите за без зимни гуми

"Ако имаме нарушаване на целостта на гумата под някаква форма, тази неизправност може да попадне в групата на значителната и опасна техническа неизправност.

Законодателят предвижда и спиране от движение на превозни средства, при които е установен такъв вид неизправност, допълни тя.

Сред другите системи, които ще се проверяват в рамките на акция "Зима", са също светлините, чистачките и парното.
 

istock
istock

От вчера започна третият етап на акция "Зима", насочен изцяло към поведението на водачите, техническата изправност на превозните средства и отношението към пешеходците, напомни Ботева.

От началото на ноември минаха други два етапа на акцията, при които фокусът беше върху водачите на велосипеди и превозни средства теглени от животинска тяга, както и върху поведението на пешеходците.

По оперативни данни – ненапълно обобщени, броят на фишовете, които са за установяване на нарушения на място, е 20 262 към тази сутрин.

Коя е по-добрата гума през зимата

Електронните фишове за нарушенията на скоростните режими е 26 491. Фишове, което са електронни по отношение на това, че автомобилите се движат без сключена застраховка „Гражданска отговорност“, е 556.

С актове за установяване на административни нарушения са санкционирани 6 010 водачи.

През втората десетдневка на акция „Зима“ са съставени повече фишове, отколкото през първата, като само актовете за установени административни нарушения са по-малко с 400.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg