Мъжете над 50 години получават средно с 30 на сто по-високи заплати от жените на същата възраст във Великобритания, което е най-голямата разлика в заплащането във всички възрастови групи. Това се посочва в проучване, публикувано и цитирано от Франс прес.

"Семейните отговорности, които продължават по непропорционален начин да са задължение на жените, означава, че те трудно могат да разчитат на увеличение на заплатите", заяви  Стюарт Люис, главен изпълнителен директор на "Рест лес" (Rest less), организацията, която публикува проучването и представлява интересите на хората над 50 години. 

Заведения във Великобритания намаляват работното си време заради високи сметки за ток

Тези пропуснати възможности "се натрупват с времето, създавайки разлика в заплащането" и това "може да има унищожителни последици в дългосрочен план при пенсионирането на жените и финансовата им независимост на по-късен етап от живота им",  допълва той, цитиран в проучването.

За сравнение във възрастовата група 18-21 години средната разлика в заплатите е 18 на сто и се понижава до 12 на сто при 30-годишните, преди отново да нарасне в рамките на професионалния им живот. Това се посочва в проучването, което се базира на данните на британския статистически институт (ONS), публикувани в края на октомври.

istock
istock

Данните свидетелстват, че разликата между средните брутни заплати във всички възрастови групи е намаляла с 5 процентни пункта за 10 години, до 19 на сто, но отново е нараснала по време на пандемията, като се изключи групата на петдестгодишните, при които се е понижила незначително.

Британското правителство обяви намерението си да увеличи гъвкавостта на работното време, най-вече за да помогне на работещите  "да съвместяват професионалния и личния си живот", в частност тези, "които се грижат за деца или хора в уязвимо положение", според комюнике. 

Дистанционна работа, споделени между няколко души работни места, гъвкави работни часове, разпределени през годината или "наблъскани“ в няколко дни от седмицата, според исканата от изпълнителната власт реформа.

Работодателите ще са задължени да проучат възможните опции със служителя, преди да отхвърлят искане за гъвкавост. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg