Повече от една пета от пъбовете, ресторантите и кафенетата във Великобритания са намалили работното си време през последните 3 месеца в опит да ограничат разходите си за енергия, съобщи ДПА.

Фирми в сектора на услугите, свързани с продажбата на храни и напитки, е по вероятно да ограничат дейността си в сравнение с компании от който и да е друг сектор, за да се справят с огромното увеличение на енергийните сметки, показва нов анализ на Националната статистическа служба на Великобритания (ONS).

Британците уплашени как ще си плащат сметките

Анализът разкрива, че в резултат на поскъпването на енергията 21 процента от фирмите, които управляват заведения, са ограничили работното си време, въпреки че не са намалили броя на дните, в които работят. Междувременно, 6 на сто от компаниите в сектора съобщават, че са ограничили работното си време с два или повече дни седмично през последните 3 месеца.

Повечето от тези фирми са и най-склонни да изтъкнат цените на енергията като причина за най-сериозно безпокойство през ноември, следвани плътно в тази класация от компаниите в сферата на хотелиерството. В този сектор 22 на сто от бизнесите съобщават, че енергийните цени са най-сериозното им основание за притеснение през ноември. 

istock
istock

Това е незначителен спад на песимистичните нагласи в сравнение с данните, отчетени преди британското правителство да обещае през септември, че ще покрива част от енергийните сметки на бизнеса. Въпреки това фирмите в сектора на услугите на Острова, свързан с продажбата на храни и напитки, са особено тежко засегнати от по-високите сметки, като 58 процента от тях съобщават, че енергийните цени са най-сериозната им грижа - с 39 на сто повече в сравнение с месец по-рано. В резултат, приблизително 2 на всеки 5 фирми в сектора (41 процента) обявяват, че очакват тази ситуация да доведе през ноември до повишаване на цените на услугите, които предлагат. 

От своя страна, 36 на сто от фирмите в сферата на хотелиерството във Великобритания са готови също да повишат цените си, отбелязва ДПА. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg