Германското министерство на икономиката ще предложи бонус схема на стойност 5 милиарда евро като част от нов пакет в опит да се стимулират продажбите на автомобили, съобщава Ройтерс, като цитира двама свои източници.
 
Продажбите на автомобили в световен мащаб рязко спаднаха, след като пандемията от коронавирус затвори както производствените линии, така и офисите за продажба.

Проучване на бизнес настроенията от института Ifo този месец показа германския автомобилен сектор в най-слабото му състояние от 1991 г. насам.
 
Очаква се ръководителите на управляващите социалдемократи (СПД) и Християндемократите на Ангела Меркел (ХДС) да представят общия пакет от стимули, който може да достигне до 80 милиарда евро, според някои медийни информации.
 
Предложението на икономическото министерство е премиите за закупуване да се изплащат на купувачите на електрически превозни средства и на конвенционални автомобили на стойност по-малко от 77 350 евро всеки, като схемата ще работи до края на годината, посочват източниците.

istock
istock

Министерството отказа коментар.Предложението все още има значителни подробности за изчистване, коментира агенцията.

Ръководителят на SPD Норберт Валтер-Борянс заяви за Ройтерс, че подкрепя стимулите за автомобилната индустрия, но че стимулирането на покупките на коли с двигатели с вътрешно горене е погрешен път.

Коронакредити за луксозни автомобили

„Ако държавата субсидира покупката на нови автомобили, тази мярка трябва да върви заедно с промяна към алтернативни двигатели. Ако има отстъпки, те трябва да са за електрическите автомобили “, каза той.
 
Плановете на министерството на икономиката предвиждат основна премия в размер на 2500 евро на автомобил, която ще бъде увеличена с 500 евро за автомобили с икономия на гориво.

istock
istock

Съществуващите стимулиращи програми ще бъдат увеличени с 1500 евро за електрически автомобили и 750 евро за хибриди.
 
Множество политици и индустриални групи се изказаха срещу премии за закупуване на автомобили, аргументирайки се, че стимулиращата програма трябва да се придържа към политиките за изменение на климата, а не да благоприятства отделна индустрия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg