Европейската комисия е предложила България да получи 511 млн. евро помощ по схемата SURE за борба с безработицата.

Тя е една от трите "спасителни мрежи" за работниците, бизнеса и държавите в ЕС. Сумата не е окончателна - тя тепърва трябва да бъде одобрена от Европейския съвет.

След това тя ще бъде дадена на държавите под формата на заеми с изгодни условия. Целта е страните-членки да могат да се справят с внезапно повишаване на обществените разходи, за да опазят заетостта.

Парите по SURE трябва да се използват за национални схеми за краткотрайна заетост и други подобни мерки, особено за самонаетите лица.

Общо комисията предвижда да заеме 81,4 млрд. евро на 15 държави-членки, които вече са поискали помощ - Белгия (7,8 млрд.), Чехия (2 млрд.), Гърция (2,7 млрд.), Испания (21,3 млрд.), Хърватия (1 млрд.), Италия (27,4 млрд.), Кипър (479 млн.), Латвия (192 млн.), Литва, (602 млн.), Малта (244 млн.), Полша (11,2 млрд), Румъния (4 млрд.), Словакия (631 млн.), Словения (1,1 млрд.).

istock
istock


Сачева: Мерките работят, безработицата е 7,9% иначе щеше да бъде 14%

Португалия и Унгария също са изпратили формални искания, които са в процес на оценяване и скоро Комисията би трябвало да обяви предложението си за тях.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg