Регистрираните безработни в бюрата по труда в края на юли са 258 553, като спрямо юни намалението е с 14 814 души. Това съобщават от Агенцията по заетостта.
 
В сравнение с май те са с 36 900 по-малко или спадът е от 12,5 на сто. В същото време увеличението спрямо юли 2019 г. е с 85 910 души.
 
През юли равнището на регистрирана безработица в страната е 7,9 на сто, като Агенцията по заетостта отчита спад от 0,4 процентни пункта в сравнение с юни и с 1,1 процентни пункта спрямо май, когато бе отбелязан пик от 9% на регистрираната безработица през годината в резултат на Covid-19 кризата.
 
На годишна база ръстът на нивото на безработица през юли е с 2,6 процентни пункта.
 
През юли 2020 г. броят на започналите работа безработни е достигнал 27 423, като 92,3% от тях са устроени в реалната икономика, сочат данните от месечната статистика на агенцията. В сравнение с месец юли 2019 г. се отчита значителен ръст с 80,1% на започналите работа безработни.
 

БГНЕС
БГНЕС

Заявените през юли свободни работни места са малко над 16 хиляди.

Безработицата гони 6%

Най-търсените професии са бармани, сервитьори, готвачи, камериери, работници в преработващата промишленост, транспорта, квалифицирани работници по производство на храни и облекло, продавачи, персонал, полагащ грижи за хората и други.
 

Роля за намаление на безработицата в страната има и мярката 60 на 40 за запазване на заетостта, без която равнището й щеше да е около 14%. Синдикални експерти обаче прогнозират нов бум на безработицата наесен.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg