Един трилион евро ще бъдат инвестирани в европейската „зелена сделка“, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург, съобщи кореспондентът на БНР в Страсбург.

По време на първото заседание на европарламента за годината Комисията представи официално плана за устойчиво инвестиране в „зелената сделка“.

Целта на Брюксел е до 2050 година Европейският съюз е да бъде първото обединение на държави, което има неутрален ефект върху промените в климата.

ЕС обмисля "данък-климат" за авиокомпаниите

Въпреки че всички евродепутати бяха категорични, че трябва да се инвестира в борбата с климатичните промени, голяма част от тях разкритикуваха ЕК, че ще отнеме ключови за определени държави индустрии.

В отговор на критиките Урсула фон дер Лайен каза:

„Европейската зелена сделка е за климата, но тя също е и за хората. Предстои ни огромен преход и ние трябва да сме сигурни, че никой няма да изостане“.

БГНЕС
БГНЕС

Чуха се и критики, че предложеният план не е достатъчен, а действията на Европа в борбата с климатичните промени също са недостатъчни.

Кои са 4-те високо платени и бързо развиващи се зелени професии?

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс изрази принципното си съгласие:

„Прави сте, необходими са повече усилия, за да се постигне крайната цел. Това обаче е първа стъпка в правилната посока. Всяко пътуване започва с първа стъпка“.

Инвестиционният план е за 10 години напред. За да се изпълнят заложените в него мерки и да се осигури необходимият за тях ресурс, са необходими редица законодателни промени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg