За да овладее последиците от пандемията, Германия ще натрупа тази година рекорден дълг от 218 милиарда евро. За сравнение: по време на финансовата криза преди 10 години рекордният тогава дълг възлизаше на 44 милиарда.

За осигуряване на средствата, предвидени в пакета с мерки за преодоляване на последиците от пандемията, германският финансов министър Олаф Шолц предлага втора актуализация на бюджета. Тя ще добави нови 62,5 милиарда евро дълг, с което общите разходи за 2020 година скачат до 509,3 милиарда евро, а дългът - до 218,5 милиарда евро.

С колко пари разполага на месец средностатистическото германско семейство


От финансовото министерство аргументират това решение с необходимостта от бързо възстановяване икономиката, както и с добрите финансови резултати на Германия през последните няколко години.

Конюнктурният пакет на управляващата коалиция в Берлин цели да стимулира потреблението и икономиката, като две от мерките са временно понижаване на ДДС и еднократен семеен бонус от 300 евро за всяко дете. Общо 25 милиарда евро са предназначени за подпомагане на малкия и средния бизнес, който е много силно засегнат от кризата, породена от коронавируса.

istock
istock

Първата актуализация на бюджета с допълнителни 156 милиарда евро беше приета от Бундестага през месец март. За целта се наложи временно да бъде отменена забраната за поемане на нови задължения.

Дават бонус за покупка на нова кола

Средствата бяха предвидени за финансиране на няколко спешни мерки, но за новия спасителен пакет на управляващата коалиция са необходими допълнителни кредити. Общият размер на планираните спасителни мерки възлиза на 130 милиарда евро.

По думите на министър Шолц, голяма част от новите задължения ще бъдат изразходвани още през тази година, а около 30 милиарда евро ще бъдат включени в бюджета за следващата финансова година.

За размера на новия държавен дълг може да се съди, ако се сравни със задълженията, натрупани по време на финансовата криза преди десет години. За спасяване на закъсалите банки държавата натрупа 44 милиарда евро дълг, който тогава беше рекордно висок.

Финансовото министерство предвижда новият дълг да бъде върнат през следващите 20 години, като погасяването му ще започне от 2023 година.За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg