Правителството на Гърция прие допълнителни мерки за противодействие на високите цени, като министърът на развитието Костас Скрекас увери, че регулациите, гласувани на 18 януари, вече дават ефект, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

"Компаниите вече отхвърлят увеличенията на цените, които бяха обявили на супермаркетите. Битката с високите цени продължава и контролните служби на Министерството на развитието са постоянно нащрек. Няма да спрем, освен ако не видим ясни признаци, че инфлацията намалява“, категоричен бе Скрекас.

Гърците се затрудняват с разходите за храна

Мерките се отнасят до намаляване на офертите и отстъпките от доставчиците на супермаркетите, предотвратяване на повишаване на цените, съчетано с промоционални действия, базирани на по-високите цени, осигуряване на "прозрачни“ цени и таван на брутните печалби от храни за кърмачета.

istock
istock

В решенията се уточняват забранените форми на промоционална дейност и други разяснения относно мерките, включително недопускане на покачване на цените чрез промяна на количествата стока в продуктовите опаковки. Те също така ясно очертават как ще се изчисляват глобите за нарушения въз основа на закона, които може да достигнат до два милиона евро.

Съгласно закона не могат да се правят никакви промоционални оферти или отстъпки за стоки, за които е имало увеличение на цените, в продължение на три месеца след влизане в сила на увеличението, с различни правила за предотвратяване на заобикаляне на забраната, като например промяна на теглото на съдържанието или маркетинг на стоки като нови продукти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg